28. 12. 2014

FILIPKA

Objevujeme krásu Těšínských Beskyd!

Tentokrát jsme se vydali na Filipku, malý vrchol vedle známější Velké Čantoryje s rozhlednou. Procházka na dvě hodiny mírným kopcem, dvě hodiny jídlopití a dvě hodiny sestup. Krása.

Filipka je vrchol s trojmezím, usedlost a přírodní památka ve Slezských Beskydech. V okolí vrcholu se nachází několik staveb, kterým se říká Filipka. Nejstarší je tradiční goralská dřevostavba, vedle ní je stejnojmenná turistická restaurace. 200 metrů jižněji je rekreační chata Celní správy Nýdek-Filipka.

V restauraci Filipka si můžete dát točenou Kofolu a Bigošššš. 

Bigos (nikoliv bigoš) je tradiční polské a litevské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím pořádaných lovech. Existuje řada verzí a způsobů přípravy tohoto pokrmu. V předpisech se tradičně objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby a koření (pepř, sůl, bobkový list). Podle staropolské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu. Další verze dodávají kmín, majoránku, nové koření, sušené švestky, červené víno a dokonce i rajský protlak. Bigos je podobně jako guláš lepší ohřívaný další dny. Obvykle se podává s chlebem.


























14 komentářů:

  1. Nádherné místo, pro mě neznámé... Díky za inspiraci, kam se určitě jet podívat :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji! A přivstat a projít rovnou celý hřeben. :)

      Vymazat
  2. Vypadá to pohádkově! Já Beskydy taky moc nemám nachozený, vlastně jsem tam byla asi tak třikrát, ale jestli vyjde počasí, ráda bych v úterý vyrazila na Radhošť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počasí je nevyzpytatelné, dole svítí a nahoře je třeba mlha, tak ať to vyjde! Jen škoda tégo Libušína, to by byla pastva pro fotografické oko, bylo to tam moc pěkné. :-(

      Vymazat
    2. No vzhledem k předpovědi ... nahoře má být -14 ... to my kardiaci zvládáme s dechem dost obtížně, dneska mi stačilo -6.

      Vymazat
  3. Krásné fotky, hned bych šla. A dvě hodinky mírného kopce...to zní tak že bych to mohla zvládnout :) Dík za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vy spíše Jeseníky máte blíže ne? Samé tisícovky, závist! :) Já funím, brblím a jsem protivná i do mírného kopečku, ale pak ten pocit!!! :D

      Vymazat
  4. To vypadá na krásný výlet. A fotky úplně nádherné! Já jsem za svobodna Filipová, takže si poznamenávám a až budeme někdy poblíž, vyrazíme... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale je to takový strašně light výlet, spíše pro místní, návštěvy to mají lepší na Lysé! :)))

      Vymazat
  5. Beskydy jsou prostě moje srdcovka, ale na téhle straně jsem nikdy nebyla. Fotky jsou krásné, takže aspoň díky nim jsem si váš výlet taky užila. Ale "sněžný pejsek" je stejně nej :-), je vidět, jak si to užívá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych tušila jak miluje sníh, tak se jmenuje Snížek! :D Beskydy jsou nádhera, právěže pokračují až někam do Polska, tak je třeba to prozkoumat tam, než jen pořád tu klasiku. :)

      Vymazat
  6. Paráda .... hned bych jela na výlet:-)))

    OdpovědětVymazat