28. 12. 2014

FILIPKA

Objevujeme krásu Těšínských Beskyd!

Tentokrát jsme se vydali na Filipku, malý vrchol vedle známější Velké Čantoryje s rozhlednou. Procházka na dvě hodiny mírným kopcem, dvě hodiny jídlopití a dvě hodiny sestup. Krása.

Filipka je vrchol s trojmezím, usedlost a přírodní památka ve Slezských Beskydech. V okolí vrcholu se nachází několik staveb, kterým se říká Filipka. Nejstarší je tradiční goralská dřevostavba, vedle ní je stejnojmenná turistická restaurace. 200 metrů jižněji je rekreační chata Celní správy Nýdek-Filipka.

V restauraci Filipka si můžete dát točenou Kofolu a Bigošššš. 

Bigos (nikoliv bigoš) je tradiční polské a litevské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím pořádaných lovech. Existuje řada verzí a způsobů přípravy tohoto pokrmu. V předpisech se tradičně objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby a koření (pepř, sůl, bobkový list). Podle staropolské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu. Další verze dodávají kmín, majoránku, nové koření, sušené švestky, červené víno a dokonce i rajský protlak. Bigos je podobně jako guláš lepší ohřívaný další dny. Obvykle se podává s chlebem.


























25. 12. 2014

VÁNOČNÍ PUSTEVNA

Na Vánoční den jsme se rozhodli neválet, ale jet na výlet tam kde to dobře známe. Na Pustevny, omrknout vyhořelý Libušín ( smutné ) a trochu se před večerním přecpáním projít. Na horách bylo plno a ani se nedivím, je to super tradice a určitě si ji zapisuji za uši i na příští rok.

Hezké svátky!