24. 6. 2014

SBĚRAČ

Toto léto mi bylo sesláno znamení v podobě tohoto článku o cestovatelské marmeládě, který mě vyvedl z omylu, že rozvářet ovoce nemusí být vůbec nuda!

 Angreštová s malinou, višňová s čokoládou, jahodová s vanilkou, mandarinková s levandulí, pomerančová se zázvorem, citronová s mátou, borůvková s bourbonem, hrušková s badyánem a jakákoliv s ořechy a chilli a hřebíčkem a karamelem a vínem a určitě i s dýni a fíky. 

Ňáááám, chci vyzkoušet všechny a pro jistotu jsem si vypsala 12 tajných přísad, které se dají různě s ovocem nakombinovat.
První pokusy:

jahodová marmeláda
třešňová marmeláda
višňová marmeláda
kopřivové pesto
bezinkový sirup








Jediné co mi k marmolaškování dost chybělo byli nějaké skleničky, ty od okurek a jogurtů nejspíše stačí, ale když existují i pěkné a na několik použití, investovat do skleniček se určitě vyplatí. Skleničky mě zaujaly v tomto pořadí:


V čem zavařujete vy a jakou skleničku byste doporučili?

9 komentářů:

  1. Ahoooj! :)
    Přeju úspěšný blogový start... a doufám, že Tě to bude bavit :)
    Já nezavařuju, nicméně marmelády a ovoce miluju. Jenže mě neba zavařovat z kupovanýho a vlastní zdroje ovoce nemám. Ale tak alespoň podporuju lokální marmovařiče na trzích a tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Jééé, první čtenář! Vítám! Baví, hlavně fotit, sestavit normální větu už míň. :D Zdroj taky nemám, ale nějaké divoké švestky, ostružiny, třešně, višně, jablka, borůvky, špendlíky mám v plánu najít! :)

      Vymazat
    2. No jo, špendlíky máme vedle baráku... Že bych je orvala a vzala si je domu? Proč vlastně ne... :)

      Vymazat
  2. Já UŽ nezavařuju :-) Dělala jsem to posledních pár let a stala se mi z toho rutina, tak si dávám voraz. Bezový sirup jsem dělávala ve velkém, ale letos jsem celý jaro prokýchala, tak jsem se bezovým květům vyhýbala obloukem. A taky by mě víc bavilo zpracovávat vlastní ovoce než kupované, ale tolik toho zase není. Navíc malinovou marmeládu vaří babička. Pěkný blog, ať se Ti daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rutinu nebrat! Můj postup je měsíc přemýšlet nad kombinací jedné sklenice marmošky a deset minut vařit. Hlavně spíš řeším čím nahradit cukr a jak vyrobit jednoduše pektin. Vyvařovat dvacet sklenic jahod s cukrem, to mě vůbec neba. A děkuji! :)

      Vymazat
    2. Ahoj, jsem zvědavá jak bude tento blog pokračovat, zatím je to záhada, ale vtipná záhada DIVNÉHO TICHA ;-) Jen jsem se chtěla podělit, že jsem letos zkoušela meruňkovou marmeláda s hrebickem a nic moc, musím říci. Je taková divné prevonena a preslazena. Ale loňská jablka s badianem si letos zopakujeme. Jsou úžasná a dáváme si je do bílého jogurtu. Je to dobrota. Přeji hodně zábavy a těším se na další vaše příspěvky. Emily

      Vymazat
    3. Ahoj! Sice odepisuji až teď, hihi, ale rozhodně děkuji za koment. Děkuji i za tip na obyčejná jablka, musím se jen ale znova nadchnout a odvážit nakoupit skleničky. Po půlhodinovém boji v Ikei s těsněním jsem to vzdala a odešla brblajíc pod vousem, že na zavařování navždy kašlu! :D DT

      Vymazat
  3. já mám nejradši skleničky od tatarky teskotatarky. má krásnej tvar!(viz http://vrzuza.blogspot.cz/2014/05/p-m-p-e-l-i-s-c-i.html
    )a jinak recyklujeme. od starých marmošek od babičky:)a nejlepší sou pekný etikety!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem chtěla skleničky taky recyklovat, ale vůbec se mi nenafouklo víčko, což asi není dobrý na skladování. :)

      Vymazat