29. 10. 2014

KNIHOVNA TŘINEC

24.10.2014 se otevřela nově zrekonstruovaná knihovna Třinec, která se skládá z nové galerie, kavárny, multifunkčního velkého sálu, pohádkového pokoje a M klubu pro mladé. Třešničkou na dortu je samotné oddělení knih o umění v galerijním prostoru. V této budově bude určitě radost studovat, knihovna působí velmi motivujícím dojmem a nabitým programem. Nabízí také útulný prostor pro seberealizaci a plní funkci multikulturního centra nabízejícího místo pro vzájemnou komunikaci. A to je fér.

Ale dost řečí, pojďme na fotky:
























Nejlepší průvodce, grafik a propagátor této knihovny! :)

26. 10. 2014

TALENTED

Plátěnka cestovala z Anglie do FLOPU, z Olomouce do Prahy, samozřejmě předání zase padlo a nakonec z Valašského Meziříčí ke mě. Na kraj světa, kde lišky dávají dobrou noc.

Značku Talented Totes založila v roce 2012 anglická designérka z Sheffieldu Julia Gash, majitelka společnosti BAG IT DON´T BIN IT. Co je pro ni typické? Láska k přírodě, smysl pro humor a vášeň pro módu. Tyto tři znaky se snoubí v každé potisknuté tašce, kterou Talented vytvoří. Jak už název napovídá, spolupracují s těmi nejtalentovanějšími vycházejícími umělci a designéry z celého světa. Jejich potisk vyčnívá z šedi plátěných tašek dostupných na trhu nejen ve Velké Británii. Každá z plátěnek je navíc vyrobena v eticky čistém prostředí manufaktur v Indii, Číně a Polsku, které podléhají velmi přísné kontrole. V další fázi výroby je dáván důraz na kvalitu a ekologii tradičního tisku. Na počátku tohoto roku se značka přejmenovala na jednoduché a přímočaré Talented.

Mr Fox Tote, vítej!






23. 10. 2014

DÝNĚ DIVOTVORNÁ

Pro milovníky dýně a podzimu přicházím s recepisem, který mě velmi baví. A nejvíce mě baví jednoduše, rychle, levně. Komu roste krásná šalvěj a má naveverkovaných ze země pár vlašáku nebo kaštanů, ať neváhá.



1/2 dýně máslové ( cca 700g ) 
2 lžíce šalvěje
5 lžic másla
2 velké stroužky česneku
ořechy ( kaštany, pinie, vlašáky, mandle )
parmazán
sůl, pepř, olivový olej
těstoviny

1. Nakrájenou dýni na kostičky ( i se slupkou ) smícháme s oliváčem, solí, utřeným česnekem a jednou lžíci šalvěje. Dáme zapéct do trouby.

2. Nasekané ořechy opražíme na pánvi zprudka cca 3 minuty.

3. Na rozpuštěném másle a mírném ohni osmahneme jednu lžíci šalvěje cca 4 minuty.

4. Z těstovin povařených na skus slijeme vodu a ponecháme si 3 lžíce těstovinové vody.

5. Smícháme těstoviny s opraženými ořechy, vodou z těstovin a máslem se šalvějí. Dochutíme pepřem. Nahoru poklademe dýni a posypeme parmezánem.





20. 10. 2014

AHOJ

Opět moje oblíbená dílnička a tisknutí Ahoj. A není to ledajaké Ahoj, je to hladové Ahoj. Ahoj, mám hlad! První je důležité slušně pozdravit, předtím než požádáme o jídlo. Vychovaná to zvěř.













Ahoj, já jsem čuník! :D

19. 10. 2014

RACIBÓRZ

O víkendu jsme se vydali do Ratiboře a Arboreta Bramy Morawskiej. Po lesíku  se pochoduje podél čísel a na určitých stanovištích čeká konkrétní rostlina, minizoo, úkol ( přeskočit plot :D ), rybníček, kamenný hrad nebo začarovaná zahrada. Celý areál je bez vstupného, což je možná škoda, vše je poněkud zastaralé nebo rozpadající. U zvířátek stojí sice kasička, ale smutně prázdná. S procházkou po městě je to výlet na celý den a z Ostravy pouhých 40 km za to rozhodně stojí.